Tortilla ziemniaczana

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 4-5
jajka 3
Ser żółty ( cheddar,parmezan) 50 g
sól 1/4 łyżeczki
bazylia kilka listków
gałka muszkatołowa szczypta
oliwa 4 łyżki

Ziemniaki obgotować 15 minut bez obierania w osolonej wodzie. Obrać, pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Roztrzepać jajka z solą i gałką muszkatołową. Wymieszać jajka z plasterkami ziemniaków i serem. Rozgrzać oliwę na patelni, którą można wstawić do piekarnika. Wlać ziemniaki z jajkami. Gdy jajka się zetną a spód lekko zarumieni, posypać listkami bazylii i wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180C. Włączyć grzanie od góry i zapiekać aż tortilla się zrumieni. Jeśli nie dysponujemy odpowiednią patelnią, można tortillę odwrócić (pomagając sobie pokrywką) i dosmażyć z drugiej strony na patelni. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.