Tradycyjny amerykański chlebek bananowy

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mocno dojrzałe banany 3 duże albo 4 małe
mąka pszenna 1,5 szklanki
roztopione masło 1/3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
Posiekane orzechy włoskie 100 g
roztrzepane jajko 1
cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy
soda oczyszczona 1 łyżeczka
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Tradycyjny amerykański wypiek, który sytuuję się pomiędzy chlebem a ciastem. Oryginalnie przepis na to danie pochodzi z XIX wieku. Chlebek bananowy zyskał jednak popularność dopiero w latach 30 XX wieku, kiedy wprowadzono nową recepturę - z wykorzystaniem proszku do pieczenia. Jak na amerykańską kuchnię przystało przepis na wypiek jest łatwy i szybki. Najlepiej smakuje chlebek przyrządzony z mocno dojrzałych owoców, które mają już czarną skórkę.

Włączyć piekarnik na 170°C. W misce rozgnieść widelcem banany. Dodać do nich roztopione masło, roztrzepane jajko, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z orzechami, sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać składniki suche do mokrych. Ważne aby nie mieszać ich zbyt długo – jedynie do połączenia składników. Wygodnie jest użyć miksera, bo masa będzie dość gęsta, chociaż nie jest to konieczne. Chlebek piec przez godzinę w piekarniku, w małej formie keksówce. 

Polecamy też nasz przepis na chlebek dyniowy

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.