Truskawki a la Romanow

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 5 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
truskawski 500 g
likier cointreau 100 ml
cukier 3 łyżki
śmietana kremówka 200 ml
cukier puder 1 łyżka
truskawki 500 g
Podobno po raz pierwszy przygotowano ten deser Carowi Piotrowi Pierwszemu. Inne źródła podają, że zrobił go francuski kucharz, Marie Antonine Careme dla cara Rosji Aleksandra Pierwszego, a jeszcze inna hipoteza dotycząca pochodzenia tego deseru zakłada, że jest on dziełem Michael’a Romanoff’a, kucharza w kalifornijskiej restauracji Romanoff. Na pewno wiadomo tylko jedno: to we Francji w XIX wieku zaczęto truskawki macerować w likierze pomarańczowym, co dodawało im wyrafinowanego smaku.

Truskawki umyć, odszypułkować , pokroić. Wymieszać truskawki z likierem i cukrem, wstawić do lodówki na 5 godzin. Przed podaniem ubić schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Przełożyć truskawki do miseczek, wyłożyć na truskawki śmietanę. Natychmiast podawać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.