Truskawki z jaśminem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
truskawki bez szypułek 1 kg
cyrtyny 2
cukier żelujący 1:1 1 kg
świeżo zerwane płatki jaśminu 1 szklanka
Póki jeszcze jest jaśmin, szybko zróbmy kilka słoiczków tych niezwykle aromatycznych konfitur. Żeby przyspieszyć procedurę użyjmy cukru żelującego. Idealne jako dodatek do mocnej, zielonej herbaty. Płatki jaśminu można zastąpić płatkami dzikiej róży.

Połowę truskawek rozgnieść na miazgę, dodać cukier żelujący, pozostałe truskawki  i sok z 2 cytryn. Dokładnie wymieszać i odstawić. Po upływie godziny dodać płatki jaśminu i gotować całość 5 minut. Gorące konfitury przelać do wypieczonych w piekarniku słoików i dokładnie zakręcić wyparzonymi pokrywkami. Postawić do góry dnem aż do wystygnięcia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.