Ubijanie białek

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajko (białka) dowolnie
sól szczypta

W celu uzyskania obfitej i sztywnej piany na godzinę przed ubiciem wlewamy białka do naczynia, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Niezależnie od sposobu ubijania musimy sprawdzić, czy wszystkie narzędzia i urządzenia są dokładnie oczyszczone  z tłuszczu oraz czy naczynie jest wystarczająco głębokie, by pomieścić ubitą pianę.

Żółtko łączą z białkiem grube włókna białka. Należy je przetrzeć lub zmiksować z białkami, by uzyskać sztywniejszą pianę.

Ubijanie ręczne:
Wlewamy białka do naczynia ze stali nierdzewnej lub szkła. Ubijamy od dna w górę, kolistymi ruchami. Chcąc uzyskać obfitą pianę należy użyć trzepaczki o dużej czaszy.

Ubijanie maszynowe:
Po zamocowaniu odpowiedniej końcówki robota kuchennego zaczynamy ubijanie na wolnych obrotach, by rozbić białka, a następnie w miarę gęstnienia zwiększamy prędkość miksowania. Szczypta soli zmiękczy albuminy i ułatwi ubijanie. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.