Waniliowe ptysie

  • Czas 55 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 1 szklanka
śmietana kremówka 36% 1 szklanka
zimna woda 250 ml
ser mascarpone 250 g
jajko 3 (duże)
masło 0,5 kostki
wanilia 1 laska
cukier puder 6 łyżek

Zagotować masło z wodą. Wsypać mąkę energicznie mieszając. Gdy ciasto odchodzi od ścianek ostudzić. Zmiksować z jajkami. Rozgrzać piekarnik do 190⁰C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać porcje o średnicy 3 cm na blachę. Piec 15 minut. Mascarpone wymieszać z miąższem wanilii. Kremówkę ubić z cukrem pudrem połączyć z serkiem. Odstawić do schłodzenia w lodówce. Przestudzone ptysie naciąć w połowie. Łyżeczką nałożyć porcję kremu i lekko ścisnąć. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.