Wariacja a la carbonara

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron wstążki lub spaghetti 500 g
oliwa 4 łyżki
kiełbasa 200 g
malutkie pieczarki 200 g
cebula 1
żółtka 4
śmietanka kremówka 300 ml
parmezan 4 łyżki
sól i pieprz

Pokroić kiełbasę na plasterki. Pokroić cebulę w kosteczkę. Pieczarki oczyścić i większe przekroić. Ugotować makaron w wodzie z solą i 1 łyżka oliwy. W rondlu o grubym dnie rozgrzać pozostałą oliwę. Dodać cebulę, zeszklić ją. Dodać pieczarki, podsmażyć, dodać kiełbasę, podsmażyć. Żółtka wymieszać z kremówką i parmezanem. Odcedzić makaron i dodać do garnka z grzybami i kiełbasą. Wlać żółtka z kremówką. Mieszać dokładnie ale delikatnie wciąż podgrzewając. Uważać aby sos za bardzo się nie ściął, bo makaron będzie suchy.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.