wegańska sałatka na piknik

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza jaglana 05 szklanki
pomidor 2 sztuki
oliwki czarne drylowane 45 sztuk
bazylia suszona 1 łyżeczka
olej lniany 1 łyżka
świeży koperek garść
orzechy nerkowca mała garść
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
pieprz ziołowy szczypta

Przepis wg pięciu przemian :

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie. następnie przelewamy ją wrzątkiem. wsypujemy do garnka. ok. 1,5 szklanki wrzątku wlewamy do garnka z kaszą. włączamy palnik. dodajemy odrobinę cynamonu/siemienia lnianego zmielonego, mieszamy, następnie dodajemy szczyptę imbiru, mieszamy, dodajemy łyżkę zimnej wody, mieszamy. dodajemy kilka kropli z cytryny, mieszamy i dodajemy 0,5 łyżeczki kurkumy.

Nastawiamy czas na 15 minut i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. w trakcie gotowania nie mieszamy kaszy, gdyż wtedy będzie przywierać do garnka.

w międzyczasie zlewamy wrzątkiem pomidory w garnuszku, a nerkowce w miseczce lub kubeczku. gdy widzimy, że skórka zaczyna odchodzić, wylewamy wode z garnuszka i przelewamy pomidory zimną wodą. następnie zdejmujemy skórkę i kroimy pomidory. to samo robimy z oliwkami.

gdy upłynie czas gotowania kaszy i wchłonęła ona wodę, wyjmujemy nerkowce, siekamy je i dodajemy do kaszy. mieszamy, następnie dodajemy odrobinę pieprzu ziołowego, mieszamy. dodajemy oliwki, mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory, bazylię, mieszamy. dodajemy zioła prowansalskie i mieszamy. na koniec dodajemy olej lniany i wszystko dobrze mieszamy. gotowe.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.