Węgierski pikantny smalec

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
słonina bez skóry 500 gram
cebula 2
papryka ostra w proszku 1 łyżka
papryka słodka w proszku 1 łyżka
papryczka chilli 2-3 sztuki
ząbek czosnku 3
sól
smalec do smażenia
cukier 1 łyżeczka
Pikantny smalczyk to kwintesencja kuchni węgierskiej. Nie tylko ze względu na sam smalec, który jest podstawowym tłuszczem używanym do smażenia. Wszystkie zawarte w przepisie produkty – cebula, papryka, czy czosnek - są bazą dla większości dań pochodzących z tego kraju. Połączenie tych prostych składników daje niesamowity, typowo węgierski smak i aromat.

Cebulę i czosnek obrać. Papryczki chilli i czerwoną paprykę oczyścić z nasion. Wszystkie warzywa drobno posiekać. Słoninę pokroić na małe kawałki. Na głębokiej patelni z grubym dnem (lub w garnku) rozgrzać smalec. Podsmażyć na nim cebulę, czosnek i paprykę, a potem dodać przyprawy w proszku (paprykę ostrą i słodką). Kiedy warzywa zmiękną dodać posiekaną słoninę, łyżeczkę cukru i sól do smaku. Całość, często mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez około 15-20 min. Kiedy słonia rozpuści się masa jest gotowa. Przelać gotowy smalec do słoika lub ceramicznej miseczki i pozostawić do wystygnięcia. Przestudzony smalec schować do lodówki. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.