Wywar rybny

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ości i kawałki ryb 2 kg
cebula 1
marchew 1
seler 1 łodyga
wytrawne białe wino 250 ml
ziarno pieprzu 12
liść laurowy 2
woda 2,5 l
sok z połówki cytryny

Pokroić ości i kawałki ryby dużym nożem na mniejsze części. Usunąć oczy i płetwy. Kawałki ryby moczyć około 10 min w zimnej, osolonej wodzie. Przed włożeniem do garnka odsączyć.

Pokroić warzywa na równe kawałki i umieścić w garnku z pozostałymi składnikami. 

Podczas gotowania zdejmować  pojawiającą się na powierzchni szumowinę za pomocą dużej łyżki cedzakowej. 

Przez sito o drobnych oczkach przelać wywar łyżką wazową. Po odcedzeniu wycisnąć z warzyw i ryby resztki płynu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.