Zapiekanka makaronowa z salami

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron 400g
mozarella 2 kulki
cukinia 1
salami 10 plasterków
papryka 1
pomidory 2
czosnek 4 ząbki
świeży koperek
świeży koperek do posypania

Wrzucić makaron do wrzątku, ugotować al dente, a następnie odcedzić.

Pokroić cukinię w cienkie plasterki, a paprykę w paski. Rozgrzać oliwę na patelnie i chwilę podsmażyć cukinię z papryką. Wlać trochę wody i dusić tak długo, aż będą miękkie.

Przełożyć makaron do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i ułożyć na nim plasterki salami, a następnie przykryć ususzonymi warzywami. Pokroić pomidory w plastry i ułożyć na warstwie warzyw. Wycisnąć czosnek przez praskę i posypać pomidory. Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 30 minut. Podawać posypane koperkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.