Zapiekanka ziemniaczana Konkurs

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 10 sztuk
jajka 5 sztuk
dobra kiełbasa 15 laski
cebula 1
śmietana 330 ml
ser mozzarella 150 g
majeranek 2 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
sół pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Ugotować na twardo jajka. Obrać cebulę, drobno pokroić i zrumienić na oliwie. Do zrumienionej cebuli dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażyć. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Obrać jajka i pokroić w plasterki.

Nagrzać piekarnik do 160 stopni. 

Do naczynia żaroodpornego układać składniki warstwami: na spód ziemniaki potem kiełbasa z cebulą, jajko, polać połową śmietany. posypać solą, pieprzem i majerankiem. I znów ziemniaki, kiełbasa z cebulą, jajko, śmietana. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko posypać mozzarellą i oregano. 

Zapiekać około 15 minut pod przykryciem, następnie odkryć pokrywę i zapiekać aż ser lekko się zrumieni.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.