Zawijany makowiec

  • Czas 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
paczka ciasta francuskiego mrożonego z prawdziwym masłem 500 g
mak niebieski 500 g
jajka 6
cukier 200 g
esencja waniliowa 2 łyżeczki
maliny mrożone 1 szklanka
mleko 1 litr
sól szczypta
masło 20 g
cukier puder 2 łyżki
Rolada makowa z malinami z gotowego ciasta francuskiego. Przypomina strudel. Mnóstwo maku mało ciasta! Można zrobić ją z ciasta francuskiego lub filo.

Mak zalać mlekiem, dolać szklankę wody i gotować godzinę na małym ogniu. Ostudzić mak w mleku, odcedzić, odsączyć na sicie. Najlepiej wyłożyć durszlak lub sito gazą, wlać mak i zostawić na pół godziny aż cały płyn się odsączy. Zmielić mak dwukrotnie lub zmiksować w malakserze. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wymieszać masę makową z koglem-moglem, esencją waniliową i pianą z białek. Roztopić masło i ostudzić je.

Lekko rozmrożone ciasto rozłożyć na jednym arkuszu papieru do pieczenia i bardzo cienko rozwałkować przez drugi arkusz. Zdjąć papier i posmarować ciasto masłem z jednej strony. Na cieście rozłożyć warstwę masy, zostawiając wolne brzegi. Posypać malinami, zawinąć dwa brzegi do środka na masę i zrolować makowiec. Zawinąć makowiec luźno w papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 35-45 minut. Upieczone, wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.