Zielona fasolka z rodzynkami

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
zielona fasolka szparagowa 500 g
szalotka 3
orzechy włoskie pół szklanki
rodzynki hojna garść
oliwa extra virgin 1/3 szklanki
sok z 2 cytryn
miód 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Dobrze ugotowana, chrupka zielona fasolka szparagowa to świetna baza do sałatek.

Fasolkę oczyścić i ugotować na parze lub we wrzątku tak, aby była chrupiąca (ok 12 minut w wodzie, 15 na parze). Szalotki posiekać drobniutko. Orzechy podprażyć na suchej patelni i pokroić. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 5minut. Osączyć. Oliwę wymieszć z sokiem z cytryny, miodem i solą. Wymieszać fasolkę z rodzynkami, szalotką, orzechami i sosem. Wstawić na godzinę do lodówki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.