Zielona polenta z sosem grzybowym

  • Czas 50 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza kukurydziana 100 g
masło 50 g
cienka dymka 3-4
parmezan 50 g
prawdziwki, pieczarki, podgrzybki świeże 200 g
śmietanka kremówka 200 ml
pieprz kolorowy świeżo mielony
szalotki 3
sól
Grzyby w śmietanie zazwyczaj podajemy z pieczywem lub ziemniaczanym puree, z zieloną polentą smakują równie wspaniale a bardziej oryginalnie.

Do pół litra wrzącej osolonej wody wsypać kaszę kukurydzianą energicznie mieszając rózgą. Gotować pod przykryciem na bardzo malutkim ogniu 40 minut, często mieszając. W tym czasie oczyścić grzyby, pokroić w plasterki. Obrać i poszatkować szalotki. Na połowie masła zeszklić szalotki, dodać grzyby, poddusić, wlać śmietankę, posolić i dusić do miękkości. Dymki umyć, pokroić. Gdy kasza jest gotowa, w rondlu podgrzać resztę masła i poddusić na nim dymki, dodać kaszę, wymieszać. Zetrzeć parmezan. Połowę dodać do kaszy. Zamieszać. Do sosu grzybowego dodać resztę parmezanu i pieprz. Wyłożyć sos na talerze. Za pomocą dwóch łyżek do zupy formować z kaszy owalne kluseczki i kłaść na sosie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.