Zielona rolada z łososiem sałatkowym

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
na biszkopt bazyliowy:
mąka pszenna 150 g
bazylia 1 pęczek
jajka 4
sól pół łyżeczki
na nadzienie:
serek twarogowy typu philadelphia 4 opakowania
śmietanka 30% pół szklanki
koperek 1 pęczek
łosoś sałatkowy 200 g
kapary 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
masło do blaszki
Rolka z biszkoptu bazyliowego z serkiem koperkowym, łososiem sałatkowym i kaparami smakuje równie znakomicie jak wygląda.

Bazylię umyć, dokładnie osuszyć i drobniutko posiekać. Jajka zmiksować na puszystą masę. Delikatnie wmieszać mąkę i  bazylię. Płaską, prostokątną blaszkę (ok 20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, papier posmarować masłem.  Wylać ciasto na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 10 minut. Wyjąć ciasto, ostudzić. Przygotować nadzienie. Ubić śmietankę i delikatnie wymieszać z serkiem i posiekanym koperkiem. Na wystudzonym biszkopcie rozsmarować serek. Rozsypać kapary, rozłożyć kawałki wędzonego łososia. Zwinąć roladę i ułożyć spojeniem do dołu. Tuż przed podaniem pokroić na zgrabne roladki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.