Ziemniaczane krokiety (Crocchette di patate)

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mączyste ziemniaki 1 kg
gałka muszkatołowa szczypta
jajka 4
ser parmezan 100 gram
sól, pieprz
mozzarella 2 opakowania
bułka tarta
Te włoskie krokiety najczęściej podawane są jako przystawka. Mogą natomiast stanowić dodatek do dania mięsnego czy wegetariańskiego w miejsce ziemniaków, czy ryżu. Jeśli nafaszerujemy je mięsem z powodzeniem zastąpią danie główne.

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Zostawić do ostygnięcia, obrać i przecisnąć je przez praskę. Do rozgniecionych ziemniaków dodać starty parmezan, 2 jajka i przyprawy. Mozzarellę pokroić na kawałki. Każdy kawałek mozzarelli obtoczyć w masie ziemniaczanej. 2 jaka rozkłócić widelcem. Gotowe krokiety obtoczyć w jajkach i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.