Ziemniaczane kule serowe

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 1 kg
półtłusty twaróg 250 g
zółtko 1
całe jajko 1
cebula 2
świeży szczypior pęczek
świeża bazylia garść
mąka pszenna 2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cienkie plasrty boczku 3
oliwa z oliwek 2 łyżki
sól pieprz wg uznania

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i stawiamy jeszcze na chwilę na ogień do odparowania wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Przez ten czas wyrabiamy farsz: w misce mieszamy ser, drobno posiekaną cebulę, szczypiorek z bazylią, żółtko, sól i pieprz.

Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy obie mąki, całe jajko, dokładnie mieszamy.

Podsypujemy blat mąką i wyrabiamy rulony, które dzielimy na mniejsze części – tak, by powstały z nich kule wielkości pięści. Wkładamy w środek łyżkę serowego farszu i zawijamy kulę.

Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.

Polewamy podsmażoną na oliwie cebulką z boczkiem.

 

Smacznego! ;)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.