Złociste śledzie bałyckie z orzeżwiającym dipem i skarmelizowanymi dodatkami

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
małe śledzie bałtyckie 12
mąka wdług uznania
jajko 2
sól i pieprz wdług uznania
cytryna 2
ząbek czosnku 12
orzechy nerkowca wdług uznania
cebula 2
cebula dymka 2
papryczka chili 2
majozez 2 łyżki
jogurt naturalny 4 łyżki
masło wdług uznania
miód 2 łyżeczki
kolędra wdług uznania

1. Śledzie dokładnie opłukać i poczekać aż wyschną, a następnie natrzeć solą i pieprzem,skropić sokiem z cytryny(także w środku). Ząbki czosnku rozgnieść nożem i następnie włozyć do srodka ryby.Odstawić na godzinę do lodówki. Z ryb wyjąć czosnek .Obtaczać rybę w jajku i mące a następnie usmażyć na maśle. Na patelnię dodać też czosnek wyjęty z ryby, a on nada aromat smażeniu.Cały czas podczas smażenia,podlewamy rybę tczłuszczem.

2. Cebulę pokroić w piórka. Zeszkilić na patelni razem z orzechami nerkowca.Gdy cebula się zeszkli, a orzechy zarumienią, dodać miód i skarmelizować.cebulę podawać na usmażonej rybie.

3.Dip:  Drobno posiekać  zieloną cześć dymki,koledrę i chili oraz wsypać do miseczki. Do pokrojonych składników dodać jogurt naturalny i majonez .Posolić i popiepszyć.Staranie wymieszać i rozłożyć do czterech pojemniczków.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.