Zrazy wołowe z kiszoną kapustą i boczkiem

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
wołowina zrazowa 600 gram
wędzony boczek 200 gram
kapusta kiszona 300 gram
liść laurowy 2
ziele angielskie 4 ziarenka
czosnku 3 ząbki
chleb razowy 1 kromka
sól i pieprz do smaku
olej lub smalec do smażenia
Jedno z wdzięczniejszych dań z wołowiny. Po pierwsze jest proste w wykonaniu. Po drugie można przygotować więcej zrazów i podzielić się nimi z rodziną, bo są równie dobre następnego dnia. Po trzecie są tańszą alternatywą dań przygotowywanych z polędwicy.

Mięso pokroić w poprzek włókien na 1-2 cm kotlety. Rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Kapustę oraz boczek posiekać i wymieszać razem. Na każdym płacie mięsa położyć kapustę z boczkiem i ściśle zawinąć. Zrazy zawiązać nicią kuchenną i smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu na ciemnobrązowy kolor. Czosnek posiekać na plastry. Zrazy podlać wodą, dodać przyprawy i dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać kromkę chleba razowego, poczekać aż się rozmoczy i zagęści sos. Sos doprawić solą i pierzem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.