Zupa czosnkowa

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czosnek 10 ząbków
bulion drobiowy lub warzywny 1 litr
śmietanka kremówka szklanka
parmezan 50 g
oliwa 3 łyżki
bagietka pół
masło 3 łyżki
natka pietruszki do posypania
sól i pieprz do smaku
ziemniaki średnie 3
Tradycyjna słowacka specjalność znakomita na chłodne dni.

Czosnek obrać i zmiażdżyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Włożyć czosnek i ziemniaki i smażyć chwilę (czosnek nie może zbrązowieć). Dolać wywar i gotować 20 minut. Dodać śmietankę i zmiksować. Dodać starty ser, wymieszać, doprawić do smaku. Podawać z posiekaną natką pietruszki i grzankami z bagietki, usmażonymi na maśle.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.