Zupa gulaszowa

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
marchew 1
pietruszka 1
cebula 2
bulion mięsny 1 l
wieprzowina 500 g
wędzony boczek 100 g
czosnek 4 ząbki
ostra papryka 1 łyżeczka
słodka papryka 1 łyżeczka
papryczka chili 1
pomidory w kawałkach 1 puszka
czerwona papryka 1

Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kosteczkę. Chili przekroić, usunąć pestki, posiekać. Mięso pokroić w dużą kostkę. Rozgrzać boczek na patelni, dodać cebulę i posiekany czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso. Zalać wywarem. Dodać papryki w proszku i chili. Gotować na średnim ogniu godzinę (mięso musi być zupełnie miękkie). Dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 20 minut. Zupa ma być bardzo gęsta.

Podawać udekorowaną krążkami papryki ze świeżym, białym pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.