Zupa krem z pomidorów i papryki

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
papryki czerwone okrągłe 6 dużych
pomidory 1 kg
oliwa 1/4 szklanki
śmietanka kremówka 1/2 szklanki
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 4 gałązki
bulion warzywny 1,5 l
świeże zioła do dekoracji
papryka słodka 1 łyżeczka
papryczki chili 1-2

Papryki obrać ze skórki, zachowując sok z pieczenia (patrz: słownik kulinarny). Pomidory obrać, usunąć pestki. Posiekać seler i czosnek. Oczyścić i posiekać chili. Rozgrzać oliwę z garnku o grubym dnie. Zeszklić czosnek, chili i seler. Zalać bulionem. Gotować aż seler będzie miękki. Dodać pokrojone pomidory i paprykę. Zagotować, zmiksować. Odparować do pożądanej gęstości. Ubić lekko kremówkę. Podawać krem z kleksem kremówki i dodatkiem świeżej, ciemnej bagietki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.