Zupa pomidorowa z fenkułem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bulion warzywny 1,5 l
fenkuł 1
cebula 1
przecier pomidorowy domowy 500ml
ziele angielskie kilka ziaren
listek laurowy 1-2
makaron wstążki 200g
masło 5 łyżek
oliwa 5 łyżek
blanszowane migdały do dekoracji

Cebulę i fenkuła posiekać. Odłożyć kilka zielonych gałązek fenkuła do dekoracji. Rozgrzać w garnku o grubym dnie masło z oliwą. Zeszklić cebulę i fenkuła. Zalać bulionem, dodać listek i ziele, gotować do miękkości. Wyjąć listek i ziele. Zmiksować. Dodać pomidory. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Podawać zupę z makaronem, przybraną posiekanymi zielonymi gałązkami fenkuła i migdałami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.