Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dojrzałe pomidory 2 kg
cebula cukrowa łagodna 2 duże
oliwa 2 łyżki
masło 2 łyżki
wywar warzywny 2 litry
słodka papryka 1 łyżeczk
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra lub natka pietruszki pęczek
Ten cudowny smak późnego lata jest później, gdy nie ma świeżych pomidorów, trudny do podrobienia. Korzystajmy!

Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Usunąć pestki, pokroić pomidory w kosteczkę. Obrać cebule, pokroić w kosteczkę. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło z oliwą. Zeszklić cebule, dodać paprykę, dodać pomidory, i wywar warzywny. Gotować 20 minut. Doprawić do smaku, ewentualnie dodając  śmietankę kremówkę. Podawać z posiekaną kolendrą lub natką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.