Zupa rybna z karpiem

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wywar rybny 2000 ml
tusza z karpia 1
cebula 2
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyzki
łodyga selera naciowego 3
zielone oliwki 2 garście
cytryna 2
przecier pomidorowy 2-4 łyżki
duży ziemniak 1
słodka papryka 1 łyżeczka
harissa 1 łyżeczka

Karpia sprawić, nasolić, pokroić w dzwonka, włożyć do lodówki. Obrać i oczyścić warzywa. Cebule i seler pokroić w krążki. Ziemniaka obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Czosnek przepuścić przez praskę. Cebule i seler zeszklić na oliwie. Dolać wywar. Włożyć dzwonka karpia. Gotować na bardzo małym ogniu 30 minut. Odlać do garnuszka trochę wywaru, dodać kartofla, zmiksować. Dodać do zupy, rozmieszać. Dodać paprykę, harissę, oliwki, czosnek a na końcu przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Cytryny wyszorować, pokroić w półplasterki i dodać do zupy. Uwaga: zamiast dzwonek karpia, które są trudne w jedzeniu można użyć filetu karpia ze skórą pokrojonego na kawałki. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.