Zupa z krewetek i mleka kokosowego

  • Czas 55 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
świeże krewetki 10
mleko kokosowe 150g
grzyby mun garść
por z rosołu 1
wywar rosołowy z kurczaka 1 szklanka
cebula 1
świeży pieprz 1/4 łyżeczki
sól 1
przyprawa tajska do zup 1
limonka 1
natka pietruszki 1

Do garnka wlewamy mleko kokosowe i rosół. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone w cząstki pieczarki, cebulę i grzyby. Wrzucamy też wcześniej ugotowany w rosole por pokrojony w małe kawałki. Gotujemy przez około 15 minut. Dodajemy pieprz, sól i przyprawę tajską do smaku (może być w płynie). Całość gotuj na wolnym ogniu kilka minut i dodajemy krewetki. Po około 5 minutach zdejmujemy garnek z ognia. Siekamy natkę pietruszki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.