Zupa z pokrzyw

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
młode liście pokrzyw 750 g
bulion warzywny 1,5 litra
ziemniaki mączne 3-4
szalotki 3
czosnek 2 ząbki
masło lub oliwa 2-3 łyżki
śmietanka kremówka lub tłusta, kwaśna śmietana pół szklanki
sól do smaku
Kto nie wie, jak smakuje, będzie zaskoczony…bardzo przyjemnie!

Pokrzywy opłukać, oderwać listki (w rękawiczkach!), sparzyć je na sicie. Obrać i posiekać szalotki. Rozgrzać tłuszcz w rondlu zeszklić szalotki, dodać bulion i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Posolić lekko i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojoną pokrzywę i roztarty czosnek. Zagotować. Zmiksować. Dodać śmietankę lub śmietanę (oczywiście jeśli dodamy kwaśną śmietanę, zupa będzie kwaskowata). Podawać ze świeżym pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.