Zupa ziemniaczana z chorizo i czosnkiem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 500 g
Chorizo 200 g
Cebula biała duża 1
pomidory 3
czosnek 5 ząbków
woda 3 szklanki
oliwa 3 łyżki
liść laurowy 1
Wędzona papryka łagodna w proszku 1,5 łyżeczki
Ostra papryka suszona lub surowa 1
sól do smaku
natka pietruszki mały pęczek
Prosta, aromatyczna hiszpańska zupa z regionu Rioja

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Chorizo pokroić w plastry dodać do czosnku i cebuli, podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Umyć, obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Opłukać je i dodać do kiełbasy razem z pomidorami. Zalać wodą, dodać liść laurowy, wędzoną i ostrą paprykę. Gotować pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20 minut). Posolić do smaku. Podawać zupę posypaną natką pietruszki, z białym, wiejskim chlebem albo bagietką na zakwasie. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.