Żurawiny dla oszczędnych

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
żurawiny świeże 1,5 kg
jabłka antonówki 2 kg
gruszki twarde 2 kg
cukier ok. 1 kg
Przepis powstał z oszczędności a okazał się hitem spiżarni.

Żurawiny przebrać, opłukać, wrzucić do garnka, przykryć i postawić na małym ogniu. Gdy się lekko rozgotują przetrzeć przez sito, zmiksować lub przepuścić przez przecierak. Dodać obrane, pokrojone jabłka. Mieszać. Gdy jabłka się rozgotują i połączą z musem żurawinowym dodać gruszki obrane i pokrojone w kostkę. Gdy gruszki się zeszklą dodać cukier do smaku. Wkładać gorący dżem do słoików, zamykać, stawiać do góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Podawać do zimnych mięs. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.