Żurek na domowym zakwasie

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 4 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka żytnia pół szklanki
woda przegotowana 0,5 litra
skórka z chleba razowego
woda 2 litry
masło 3 łyżki
włoszczyzna (2 marchewki, por, pietruszka, cały seler)
cebule 2
czosnek 4 ząbki
tarty chrzan 2 łyżeczki
suszone grzyby 2 sztuki
listki laurowe 3
ziele angielskie 5 ziaren
czarny pieprz ziarnisty 7 ziaren
biała kiełbasa 500 gram
tłusta śmietana 100 ml
Najczęściej przygotowujemy go dodając gotowy żur, kupiony wcześniej w sklepie. Warto, choć raz na jakiś czas, zrobić tę wspaniałą zupę na prawdziwym, domowym zakwasie.

Przygotowanie zakwasu: Mąkę rozrobić z odrobiną przegotowanej wody w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Następnie dodać resztę wody i skórkę z chleba. Przykryć czystą, lnianą ściereczką i pozostawić na 4-5 dni w ciemnym miejscu. Zakwas powinien mieć kwaśny zapach i smak (ale nie może być spleśniały). Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Przygotowanie żurku: Cebule i czosnek posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Dolać wodę, włożyć obrane i umyte warzywa z włoszczyzny, suszone grzyby i zioła: listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Zagotować. Do gotującej się zupy dodać kiełbasę i gotować 30 min. Wyjąć kiełbasę i pokroić ją na talarki. Dodać zakwas, pokrojoną kiełbasę i gotować kolejne 10 min. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dodać do garnka. Przed podaniem dodać majeranek, chrzan i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem i pajdą chleba.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.