Loibnerhof w morelowym sadzie

Latem, klienci restauracji Loibnerhof w austriackim Dürnstein biesiadują w morelowym sadzie. Morele wiszą nad głowami, morele pysznią się na talerzach, morelowe maceraty rozgrzewają serca i dusze.

Zanim trafi się do rodzinnej, genialnej knajpki Loibnerhof warto zwiedzić zamki i winnice doliny Wachau. To jedno z najbardziej malowniczych miejsc w Austrii. Ba, Austriacy uważają, że dolina Wachau jest najpiękniejszym terenem uprawy winorośli na świecie. Może na równi z portugalskim Douro… Dolina ma 36 kilometrów długości, rozciąga się wzdłuż brzegów Dunaju. Dzika przyroda sąsiaduje tu z tarasowymi winnicami. Urwiste wapienne skały wyrastają między średniowiecznymi opactwami, niedostępnymi warowniami i pałacami. Na turystów czekają ekskluzywne restauracje oraz swojskie gospody. Najlepszym sposobem zwiedzania doliny jest wycieczka statkiem z Melku do Krems. Każdy kto zwiedza dolinę Wachau musi trafić do Dürnstein, żeby wdrapać się na ruiny zamku, w którym w XII wieku więziono angielskiego króla Ryszarda Lwie serce. Okup jaki zapłacono za więźnia – ogromna suma 150 000 marek w srebrze robi wrażenie do dziś! Pieniądze przeznaczono na założenie miasta Wiener Neustadt i kilku innych warowni.

Z ruin zamku Dürnstein do restauracji Loibnerhof można przejść miłym spacerkiem. To niecałe 2,5 km, najpierw w dół wzgórza, a następnie brzegiem Dunaju, potem wśród winnic i już jesteśmy na miejscu, w morelowym sadzie otaczającym knajpkę. Zapach jest cudowny, z drzew zwieszają się złote kule owoców lub - jeśli przyjedziemy wcześniej – girlandy słodko pachnących kwiatów. Kuchnią rządzą tu ojciec i syn Knollowie. Gotują przepyszne jedzenie inspirowane lokalną tradycją. Gości obsługują serdeczne i gościnne panie Knoll. Każdy czuje się tu jak ktoś, z dawna oczekiwany. Dolina Wachau słynie z moreli i białego wina. Oba te produkty zamieniają się w kuchni Knolli w arcydzieła sztuki kulinarnej i enologicznej. Po zjedzeniu domowych specjałów takich jak knedle z morelami, zupa rybna, czy „butterschnitzel” (rozpływający się w ustach kotlet smażony ma klarowanym maśle), spróbujcie mniej oczywistych dla wiejskiej kuchni potraw jak np. lody z gęsich wątróbek. Loibnerhof, to ulubiona knajpka Magdy Gessler, w tej pięknej dolinie płynącej białym winem i morelową konfiturą.

Maryla Musidłowska

Loibnerhof Familie Knoll
Unterloiben 7
3601 Dürnstein
tel: 02732/82890-0
fax: 02732/82890-3

e-mail: reservierung@loibnerhof.at
www.loibnerhof.at

Godziny otwarcia:

Od środy do niedzieli i w święta od 11:30 do 24:00, kuchnia czynna do 21:00