Festiwal Smaku w Grucznie

To już w najbliższy weekend (23-24 sierpnia 2014) odbędzie się IX Festiwal Smaku w Grucznie. To jedyne tej rangi wydarzenie w Polsce rekomendowane przez Slow Food, prestiżową międzynarodową organizację zajmującą się ochroną kultury smaków.

Festiwal Smaku w Grucznie w ciągu kilku lat zamienił się z lokalnego wydarzenia w jedną z najważniejszych imprez kulinarnych w Polsce Północnej. Festiwal prezentuje kulinarne bogactwo oraz kulturę stołu, a także rękodzieło regionów województwa kujawsko-pomorskiego, w tym Doliny Dolnej Wisły, Kociewia, Pojezierza Chełmińskiego, Krajny oraz Kujaw. W ramach kampanii Trzy Znaki Smaku na scenie amfiteatru w Grucznie pokazy kulinarne będzie prowadził Grzegorz Łapanowski.
Jak mówią organizatorzy: „W świecie, zdawałoby się opanowanym przez dyktat koncernów, w świecie pozornie skazanym na unifikację gustów i smaków wielu ludzi rokrocznie pielgrzymuje, by poznać lokalne odmienności miodów, wędlin, serów, nalewek czy powideł.” Dowodzą tego goście festiwalowi, którymi są smakosze z całego kraju, pasjonaci, często restauratorzy i dziennikarze kulinarni.

mm