Krokiety z kaszą gryczaną i twarogiem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
naleśniki 9-10 sztuk
ugotowana kasza gryczana 1,5 szklanki
twaróg 200 gram
cebula
suszony cząber szczypta
wędzony boczek 100 gram
masło klarowane do smażenia
bułka tarta do obtoczenia krokie
jajko
sól i pieprz
Pyszne danie, które przygotujemy z prostych składników, które najczęściej mamy w domu.

Przygotować około 9-10 naleśników (np. według tego przepisu). Cebulę drobno posiekać. Patelnię postawić na ogniu. Wrzucić posiekany boczek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli zdjąć z ognia. Cebulę, boczek, kaszę, suszony częber i twaróg wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nafaszerować naleśniki. Każdy naleśnik obtoczyć najpierw w rozkłóconym jajku, a potem w bułce tartej. Podsmażać na klarowanym maśle tuż przed podaniem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.