Paella de mariscos z owocami morza

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż do risotto 400 g
szafran 15 nitek
oliwa z oliwek 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
Cebula słodka 1 duża
papryka 1
Pomidor słodki 1 duży
Krewetki duże, całe, surowe 5
Omułki, oczyszczone w skorupkach 0,5 kg
Krewetki królewskie oczyszczone ( bez pancerzy i głów) 350 g
Kalmary pocięte na krążki lub paseczki 150 g
Groszek zielony 100 g
białe wytrawne wino 1 kieliszek
Bulion rybny lub woda 850 ml
Sól morka do smaku
Cytryna pokrojona w ćwiartki do podania 2
natka pietruszki 1 pęczek
Najbardziej znana hiszpańska potrawa. Idealna na przyjęcia w ogrodzie. Można przygotowywać ją na grillu.

Szafran zalać winem. Cebulę obrać i pokroić. Pomidora sparzyć, zdjąć skórę, pokroić. Usunąć z papryki gniazdo nasienne, pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni do paelli i obsmażyć na niej surowe krewetki w pancerzykach, aż zmienią kolor z szarego na czerwony. Zdjąć z patelni i zostawić do ozdoby. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pomidora, paprykę i zielony groszek, przesmażyć. Dodać ryż, przesmażyć go razem z warzywami. Wlać wino z szafranem, kiedy ryż wchłonie wino wlać bulion rybny, aby przykrył cały ryż. Gotować paellę 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia, nie mieszając. Po 10 minutach dodać kalmary, krewetki i omułki, wymieszać, przykryć paellę  folią aluminiową, zmniejszyć ogień do minimum i gotować kolejne 7 minut. Odstawić paellę z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Podawać ozdobioną cząstkami cytryny, posiekaną natką pietruszki i całymi krewetkami. Do picia podać schłodzone białe wino, takie samo jak to, które zostało użyte do przygotowania potrawy.

Czytaj więcej o Paella. Kliknij!

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.