Pomysł na prezent - ocet domowej roboty

Drukuj
zdj. StockFood/Free
Octy domowej roboty to prezenty dość kwaśne, ale jako ręcznie robiony podarek dla zaprzyjaźnionego wielbiciela sosu winegret albo smakowitych marynat do bejcowania baraniny czy dziczyzny, sprawdzą się znakomicie!

Przepis na ocet jest prosty: tydzień lub dziesięć dni przed dniem wręczenia prezentu zalewamy stosowne ingrediencje dobrej jakości octem winnym, ryżowym lub jabłkowym.

Ocet cytrynowo waniliowy z nutą kolendrową:
skórkę z 4 cytryn, 4 rozcięte wzdłuż laski wanilii, łyżkę utłuczonych ziaren kolendry zalać 500 ml octu jabłkowego. Po 10 dniach przecedzić przez gazę i przelać do ozdobnych buteleczek. Do każdej włożyć świeżą skórkę z cytryny, laskę wanilii i ziarenka kolendry. Idealny do cielęciny i indyka.

Ocet z kolendrą i trawą cytrynową:
pęczek świeżej kolendry, 4 zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej zalać 500 ml octu ryżowego. Po 10 dniach zlać do ozdobnych buteleczek do każdej włożyć po łodyżce przeciętej trawy cytrynowej i garści świeżych listków kolendry. Idealne do dań kuchni tajskiej.

Ocet malinowy:
500 g mrożonych malin zalać 500 ml octu winnego. Po 10 dniach zlać do ozdobnych buteleczek, do każdej włożyć kilka świeżych malin (mogą być mrożone). Znakomite do sosu winegret i do bejcowania kaczki.

Buteleczki z octem ozdabiamy ładnymi świątecznymi naklejkami i pakujemy w ozdobne torebki.

Maryla Musidłowska