Polska uczta w londyńskiej restauracji Jamiego Olivera

Drukuj
Polska kuchnia staję się coraz bardziej znana na świecie. Szefowie kuchni odkrywają polskie dania i produkty, a foodies- fani jedzenia rezerwują z wyprzedzeniem miejsca na wszystkie wydarzenia związane z autentyczną kuchnią polską.
Nie inaczej działo się w połowie czerwca, kiedy należąca do Jamiego Olivera londyńska restauracja Fifteen zorganizowała Polish Feast, czyli polską ucztę. W ramach tego wydarzenia kilku polskich szefów kuchni gotujących w UK i jeden chef z polski- Michał Molenda z warszawskiej restauracji Kuchnia Otwarta, przygotowało wybór klasycznych polskich i inspirowanych kuchnią polską dań. Był oczywiście bigos i żurek w chlebie, były pierogi i babka, ciasto, które robi ostatnio furorę wśród foodies w Chicago, Nowym Jorku, Los Angeles i Londynie.
Pełna sala i wyłącznie pozytywne recenzje to na pewno zachęta dla innych restauratorów, żeby także zainteresować się nasżą kuchnią.