Śladami Smaków

  • Dubaj: Nadziewany wielbłąd i baklawa

    W Emiratach wszystko jest na wielką skalę. Oprócz gigantycznego złotego pierścienia, który można podziwiać na Złotym Targu w Dubaju, do księgi rekordów Guinessa wpisano też danie podawane tu na uroczyste okazje.

  • Zell am See-różnorodność przyrody aus...

    W samym sercu austriackich Alp leży Zell am See-Kaprun, narciarski kurort, jeden z najbardziej atrakcyjnych regionów górskich w Europie. Miejsce od lat przyciąga zarówno miłośników aktywnego wypoczynku, jak i tych którzy podczas urlopu szukają spo...

  • Jabłka - złoto Południowego Tyrolu

    W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się różne odmiany warzyw i owoców. Słoneczny klimat i czyste powietrze rekompensują im jednak trudy dorastania. Turyści i konsumenci mogą natomiast cieszyć ...

  • Raj dla dzieci w Południowym Tyrolu

    Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsce, które nie tylko warto zobaczyć zimą z perspektywy gondoli na wyciągu narciarskim. Południowy Tyrol należy zobaczyć teraz gdyż właśnie rozkwita, bud...

  • Wina Południowego Tyrolu

    Południowy Tyrol to region z bogatymi tradycjami kulinarnymi. Wszystkie charakterystyczne dla tego obszaru potrawy składają się z wysokiej jakości, lokalnych produktów. Należą do nich wyroby nabiałowe, mięsa, a także różnego rodzaju przetwory. Uwi...

  • Posmakuj Karaibów!

    Upały za oknem iście karaibskie, a Ty siedzisz w dżungli miasta… Przenieś się na Karaiby choćby za sprawą smaku i zapachu.

  • Croque monsieur, croque madame – lege...

    Chrupiący pan, chrupiąca pani – tak można przetłumaczyć nazwy tych słynnych, choć niesłychanie prostych francuskich grzanek-zapiekanek

  • Piłka plażowa arbuzowa

    Ten sport poznałam będąc na wakacjach na greckiej wyspie Siros. Być może przyjmie się też nad Bałtykiem?

  • Sangria ze słonecznej Andaluzji

    Ten smak zna cały świat. Lecz tylko w Andaluzji, krainie, w której powstała podaje się sangrię w glinianych dzbanach dzbankach zaopatrzonych w sitko, zatrzymujące owoce przy nalewaniu napoju do szklanek.