Smaki, które podbiły świat

  • Skąd się wzięły frytki?

    Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. Wiadomo natomiast, że był... Belgiem.

  • Sangria ze słonecznej Andaluzji

    Ten smak zna cały świat. Lecz tylko w Andaluzji, krainie, w której powstała podaje się sangrię w glinianych dzbanach dzbankach zaopatrzonych w sitko, zatrzymujące owoce przy nalewaniu napoju do szklanek.

  • Arbuz, czyli melon wodny

    Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły one stosunkowo niedawno, bo dopiero w XII wieku.

  • Kurkuma

    Ta przyprawa o intensywnym żółtym kolorze, wywodzi się z Indii. Nie tylko nadaje potrawom piękną barwę ale też dodaje im prozdrowotnych właściwości.

  • Nouvelle cuisine

    Francuzi stworzyli jedną z najwspanialszych kuchni świata, wynosząc gotowanie do rangi Sztuki. Choć w wielu restauracjach serwuje się wciąż tradycyjne dania, przygotowane według zasad „haute cuisine” (dosłownie „wysokiej kuchni”), od ponad trzydzi...

  • 200 lat czekolady

    Historia czekolady liczy prawie 3 tysiące lat, ale dopiero od 200 lat zjadamy ją w tabliczkach i pralinkach. Majowie i Aztekowie uważali czekoladę za napój bogów i pili ją na ostro z dodatkiem chil. Ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym...

  • Jajko - pokarm magiczny

    Ze wszystkich pokarmów to właśnie jajka od zawsze miały dla ludzi ogromne, symboliczne znaczenie. W wielu mitach dotyczących powstania świata występuje jajko w roli głównej.

  • Chia, czyli szałwia hiszpańska

    Imperium Azteków ceniło sobie fasolę, kukurydzę i chia, czyli szałwię hiszpańską. Z ziaren chia przyrządzano tradycyjne pinole. Dzisiejsza badania pokazują, że mieli rację prekolumbijscy Indianie – hiszpańska szałwia to cudowna roślina.

  • Green smoothies, czyli zielone koktajle

    Zielone koktajle, pełne warzyw, witamin, soli mineralnych a przede wszystkich chlorofilu zdobywają serca mieszkańców nie tylko wielkich miast.

  • Kuchnia według pięciu przemian

    Gotowanie według pięciu przemian nie jest bynajmniej nowomodnym wymysłem. Korzenie tej tradycji sięgają II wieku przed nasza erą.