Inspiracje

  • Jadalne chwasty

    Bardzo dużo dziko rosnących roślin nadaje się do jedzenia, a niektóre są naprawdę pyszne

  • Kapusta z Brukseli

    „ Nie bądź dla mnie taka wielka – odpowiada jej brukselka. Widzieliście jaka krewka? – zaperzyła się marchewka…”.

  • Karczochy - bez obaw

    Karczochy to jedne z tych warzyw, do których Polacy podchodzą z rezerwą. Ostre liście i nietuzinkowy kształt, najwyraźniej odstraszają amatorskich kucharzy. Nie widzą oni bowiem, od której strony dobrać się do tego budzącego grozę warzywa. Warto s...

  • Kolorowe naleśniki dla niejadka

    "Sushi po polsku" czyli naleśniki z kolorowym, wytrawnym nadzieniem to znakomity pomysł na wspólne gotowanie z dziećmi.

  • Szparagowa jest zdrowa!

    Pochodzi z Ameryki, uprawia się ją na dużą skalę w Azji, w Polsce zaś smakuje wybornie i jako poczciwy dodatek do obiadu i danie główne (np. duszona z sosem sojowym, czosnkiem, cebulką , łyżką miodu i odrobiną wódki).

  • Duszenie wieprzowiny w mleku

    Ten niezwykły sposób przyrządzani schabu wywodzi się z Włoch. Warto wypróbować.

  • Mąka nasza codzienna

    Mąka jest jednym z najwspanialszych wynalazków ludzkości – nie ma zakątka świata, w którym byłaby nieznana. Jednak pod tym jednym krótkim słowem kryje się bogactwo produktów. Szczególnie ważna dla zdrowia i urody jest ta bogata w błonnik.

  • Koniecznie robimy ocet jabłkowy!

    Trudno o lepszy, niż taki domowy, własnej roboty. Doskonale nadają się do jego produkcji pierwsze letnie jabłka. Jest to bardzo prosta sprawa.

  • Cudowna poziomka anansowa

    Nadchodzi szczęśliwy czas dla wszystkich, którzy lubią słodycze. Oto na naszych stołach pojawią się owoce. Pełne słodyczy a zarazem zdrowe. Rzadka to gratka!

  • Truskawkowa twórczość

    Truskawki to wdzięczny materiał do kuchennych zabaw z dziećmi. Wystarczy kilka prostych narzędzi a powstają z nich ludziki, samochody, węże…