Inspiracje - Kuchnia - Magda Gessler - Smaki Życia

Inspiracje

  • Ile gramów płynnego miodu jest w łyżc...

    Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec tego krótką ściągawkę z najważniejszymi kuchennymi przelicznikami, żeby ułatwić Wam przeliczanie gramów na szklanki.

  • A z cukinii, to najbardziej kwiaty!

    Smażone kwiaty cukinii, toskański przysmak, uwodzą delikatnością i zapachem. Dostępne tylko w sezonie, uczą nas chwytać chwilę i cieszyć się nią. Tak szybko znikną…

  • Kalendarium przetworów

    Czas nas goni. Czerwiec już dobrze rozpędzony, pachnący płatkami róż, truskawkami i wiśniami. Pora zapełniać spiżarnię! Aby nikt, niczego nie przeoczył warto przypomnieć sobie, jakie przetwory robimy latem.

  • Szparagowy zawrót głowy

    Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są tacy, którzy jedzą je wtedy na okrągło. I nie ma nudy, bo możliwości podania szparagów jest sporo. Gotowane, z patelni, zmiksowane w zupie, dodawane do...

  • Jadalne chwasty

    Bardzo dużo dziko rosnących roślin nadaje się do jedzenia, a niektóre są naprawdę pyszne

  • Kapusta z Brukseli

    „ Nie bądź dla mnie taka wielka – odpowiada jej brukselka. Widzieliście jaka krewka? – zaperzyła się marchewka…”.

  • Karczochy - bez obaw

    Karczochy to jedne z tych warzyw, do których Polacy podchodzą z rezerwą. Ostre liście i nietuzinkowy kształt, najwyraźniej odstraszają amatorskich kucharzy. Nie widzą oni bowiem, od której strony dobrać się do tego budzącego grozę warzywa. Warto s...

  • Kolorowe naleśniki dla niejadka

    "Sushi po polsku" czyli naleśniki z kolorowym, wytrawnym nadzieniem to znakomity pomysł na wspólne gotowanie z dziećmi.

  • Szparagowa jest zdrowa!

    Pochodzi z Ameryki, uprawia się ją na dużą skalę w Azji, w Polsce zaś smakuje wybornie i jako poczciwy dodatek do obiadu i danie główne (np. duszona z sosem sojowym, czosnkiem, cebulką , łyżką miodu i odrobiną wódki).

  • Duszenie wieprzowiny w mleku

    Ten niezwykły sposób przyrządzani schabu wywodzi się z Włoch. Warto wypróbować.