Podróże

  • Posmakuj Karaibów!

    Upały za oknem iście karaibskie, a Ty siedzisz w dżungli miasta… Przenieś się na Karaiby choćby za sprawą smaku i zapachu.

  • Piłka plażowa arbuzowa

    Ten sport poznałam będąc na wakacjach na greckiej wyspie Siros. Być może przyjmie się też nad Bałtykiem?

  • Kanapka na cześć Bismarcka

    Ilekroć jestem na większej stacji kolejowej w Niemczech idę do baru, bo nie mogę sobie odmówić Bismarcka Baguette - kanapki Bismarcka.

  • Menu z Titanica

    W muzeum Titanica w Belfaście można już zapoznać się z ostatnim lunchowym menu przeznaczonym dla podróżujących pierwszą klasą. Menu z soboty 14 kwietnia 1912 roku obowiązywało niecały dzień przed zatonięciem transatlantyku.

  • Rajskie smaki Europy

    Polska Organizacja Turystyczna realizuje polską edycję prestiżowego, ogólnoeuropejskiego konkursu EDEN „Najlepsze Europejskie Destynacje”. Tematem przewodnim tegorocznej edycji będzie „Turystyka i lokalna gastronomia”.

  • Rzymskie winnice nad Renem

    Odnaleźli je archeologowie. W Ungstein. Otaczały bogatą patrycjuszowską willę. A o uprawie świadczyło nie tylko ukształtowanie terenu i skład roślin, ale również znalezione pestki winogron, urządzenia do tłoczenia i naczynia do przechowywania wina...

  • Krušovice - browar z historią

    W smaku kruszowickich piw walory słynnego chmielu z pobliskiego Žatca komponują się doskonale z nowoczesną technologią i tradycyjnymi recepturami.

  • Zakochany migdałowiec

    Kwitnące sady migdałowe, to jeden z najpiękniejszych widoków śródziemnomorskiego pejzażu. Migdałowce zakwitają już w styczniu. Pokryte delikatnymi, różowymi kwiatami, są pierwszym zwiastunem nadchodzącej wiosny.

  • Czeski karnawał

    Mięsopust, karnawał, zapusty – to określenia kojarzące się ze wspaniałą zabawą, inspirowaną karnawałem weneckim oraz z tradycjami ludowymi. Dawniej ważnym elementem karnawału było ucztowanie – należało się porządnie najeść przed czterdziestodniow...