- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
pomidor | 2 kg |
cebula | 1, duża |
ocet 6% | 6 łyżek |
cukier | 125 g |
sól | 2-3 łyżeczki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
chili albo ostra lub słodka papryka | 1/2 łyżeczki |
pieprz | szczypta |
oliwa z oliwek | 2-3 łyżki |
Pomidory przepuścić przez streamer lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać. Dusić cebulę na oliwie pod przykryciem do miękkości. Dodać pomidory. Gotować odkryte, aż nabierze właściwej konsystencji. Dodać przyprawy.
Otwarte słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C. Nakrętki wygotować. Osuszyć. Wlać ketchup do słoików. Mocno dokręcić. Odwrócić i zostawić do ostygnięcia.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Wafle gdańskie
- 4. Ciasto na naleśniki
- 5. Gruszka z szynką parmeńską
- 6. Dzyndzałki z hreczką, czyli pierogi z kaszą gry...
- 7. Kuchnia Polska oczami Mike Colameco
- 8. Pierogi ze szczupaka
- 9. Ciasto na pizzę
- 10. Otwieranie ostryg krok po kroku
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...