- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
pomidor | 2 kg |
cebula | 1, duża |
ocet 6% | 6 łyżek |
cukier | 125 g |
sól | 2-3 łyżeczki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
chili albo ostra lub słodka papryka | 1/2 łyżeczki |
pieprz | szczypta |
oliwa z oliwek | 2-3 łyżki |
Pomidory przepuścić przez streamer lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać. Dusić cebulę na oliwie pod przykryciem do miękkości. Dodać pomidory. Gotować odkryte, aż nabierze właściwej konsystencji. Dodać przyprawy.
Otwarte słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C. Nakrętki wygotować. Osuszyć. Wlać ketchup do słoików. Mocno dokręcić. Odwrócić i zostawić do ostygnięcia.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Podział tuszy wołowej
- 4. Ciasto na naleśniki
- 5. Świąteczny bigos staropolski
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
- 8. Pączki
- 9. Jak gotować ryż na sypko
- 10. Pomaluj bombkę, to łatwe!
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...