Ciekawostki - Kuchnia - Magda Gessler - Smaki Życia

Ciekawostki

  • Arbuz jak viagra

    Sok z arbuza nie tylko gasi pragnienie w upalny dzień, nie tylko zaskakuje smakiem (nieco innym iż owoc w kawałku) ale też u panów wzmaga zapał miłosny!

  • Niedobrze dostać harbuza…

    Choć arbuz dzięki zawartości cytruliny działa jak viagra, w dawnej Polsce był stosowany do studzenia, a nie pobudzania zapałów miłosnych.

  • Menu w różnych rozmiarach

    Kto je zbyt dużo, noże poprosić o menu w rozmiarze S. Dla sportowców proponowane są danie w rozmiarze L. Dla reszty porcja standardowa czyli M. Jedna z londyńskich restauracji, oferuje swoim klientom dania w różnych rozmiarach.

  • 9 porcji

    Od dawna wiadomo, że człowiek powinien jeść 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Ostatnie badania naukowców pokazują, że jeszcze lepiej byłoby jeść 9 porcji!

  • Nie zawsze zielona jest zdrowa

    Zielona herbata powszechnie uznawana jest za synonim zdrowia. Jednak ostatnie badania wykazały, że liście niektórych odmian mają dużą zawartość ołowiu, który nie neutralizuje się podczas parzenia.

  • Jedzenie na pamięć

    Tłuste ryby morskie (czyli np. łosoś, makrela, śledzie) i unikanie czerwonego wina to sposób na świetną pamięć do późnych lat życia. Tak przekonują eksperci z University of Alabama na łamach pisma "Neurology".

  • Jedz pstrągi!

    Pstrąg jest jedną z najzdrowszych ryb! Ma witaminy A, D i E oraz duża ilość kwasów niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka.

  • Dieta dla oczu

    Światło słoneczne, długotrwała praca przy komputerze, czynniki dziedziczne a nawet jasny kolor oczu mogą stać się przyczyną choroby zwanej zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD). Warto przestrzegać diety korzystnej dla oczu.

  • Po najlepsze piwo za ocean

    Najlepsze piwo produkowane jest w USA! Ranking amerykańskich naukowców wygrało piwo Michelob Ultra.

  • Piwo równa się przyjemność

    Badacze z Indiana University School of Medicine udowodnili, że smak piwa uwalnia dopaminę, jeden z neuroprzekaźników, który przyczynia się do odczuwania przyjemności.