Smaki regionów

  • Jabłka - złoto Południowego Tyrolu

    W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się różne odmiany warzyw i owoców. Słoneczny klimat i czyste powietrze rekompensują im jednak trudy dorastania. Turyści i konsumenci mogą natomiast cieszyć ...

  • Raj dla dzieci w Południowym Tyrolu

    Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsce, które nie tylko warto zobaczyć zimą z perspektywy gondoli na wyciągu narciarskim. Południowy Tyrol należy zobaczyć teraz gdyż właśnie rozkwita, bud...

  • Wina Południowego Tyrolu

    Południowy Tyrol to region z bogatymi tradycjami kulinarnymi. Wszystkie charakterystyczne dla tego obszaru potrawy składają się z wysokiej jakości, lokalnych produktów. Należą do nich wyroby nabiałowe, mięsa, a także różnego rodzaju przetwory. Uwi...

  • Croque monsieur, croque madame – lege...

    Chrupiący pan, chrupiąca pani – tak można przetłumaczyć nazwy tych słynnych, choć niesłychanie prostych francuskich grzanek-zapiekanek

  • Smaki Czarnogóry

    Nigdy bym się nie spodziewała, że patroszenie kalmarów jest takim przeżyciem! W sumie nie jest trudne, trzeba tylko uważać na oczy, bo wybuchają atramentem!

  • Lody WikiFood

    WikiFood to m.in. lody bez opakowania, które nie roztopią się w ręku. Są sprzedawane w Paryżu w niewielkiej restauracji-laboratorium WikiBar obok Luwru.

  • Tajskie smaki

    Z dalekich wypraw przywozimy nie tylko wspomnienia pięknych egzotycznych miejsc ale też zamiłowanie do egzotycznych smaków. Niektóre z nich, tak jak kuchnia tajska podbijają w ten sposób świat.

  • Likier Chartreuse

    Mało jest tak pilnie strzeżonych receptur, jak przepis na likier Chartreuse, nazywany też eliksirem długowieczności. Produkcją szmaragdowego trunku od stuleci zajmuje się francuski zakon kartuzów, zaledwie trzech mnichów zna jego dokładny skład.

  • Ryba? Tylko świeża!

    Coraz trudniej we Włoszech zjeść naprawdę świeżą rybę - przyznali eksperci i zaapelowali o nadzwyczajną czujność. Prawdziwą plagą jest ostatnio odświeżanie ryb, a to może być groźne dla człowieka

  • W Portugalii uczą robić sery

    W luksusowym hotelu Casa da Insua na przedmieściach Viseu, w północnej Portugalii, ruszyła część muzealna. Fachowcy uczą tu hotelowych gości produkować sery.