Inspiracje

  • Piernikowe choinki

    Ośnieżone piernikowe choinki. W zależności od dekoracji mogą być eleganckimi, chłodnymi drzewami z krainy Królowej Śniegu lub obwieszonym kolorowymi bombkami z czekoladowych cukierków choinkami z dziecięcych snów.

  • Magiczna moc wigilijnych potraw

    Posiłki spożywane z okazji specjalnych, takich jak Boże Narodzenie, są nie tylko smaczne, tradycyjne i pożywne, ale przede wszystkim mają znaczenie magiczne.

  • Najdroższy „gotowiec” świata

    Brytyjczycy chętnie korzystają z dań gotowych. Kupują je, wracając z pracy w garmażu na rogu swojej ulicy. Po przyjściu do domu cały wysiłek kulinarny ogranicza się na uruchomieniu mikrofalówki i nakryciu do stołu.

  • Pięć rozgrzewających szklaneczek na z...

    No, nie trzeba być bardzo odkrywczym, żeby zauważyć, że zrobiło się ciemno i zimno. Wieczór zapada niczym wyrok już o piętnastej. Kiedy wychodzimy do pracy jeszcze jest ciemno, kiedy z niej wracamy ulicami snuje się lepki przeszywający chłodem wie...

  • Domowa kiszona

    Jak zrobić dobrą, prawdziwą kiszoną kapustę w domu? Wbrew pozorom nietrudno.

  • Znak „Jakość Tradycja”

    Znak „Jakość Tradycja” to certyfikat Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Przyznawany jest produktom tradycyjnym spełniającym wysokie standardy jakości. Ten system jakościowy została uznany przez Ministerstwo Rolnictwa za krajowy syste...

  • Czas wstawić piernik!

    Wracamy z grobów w nastroju zadumy a tu atakują nas życzenia Wesołych Świąt z uśmiechniętym spod wąsa, dziwnie nieświętym Mikołajem. Niektórych to wkurza, a ja myślę sobie, że takie jest życie i wyjmuję z piwnicy ogromny kamienny garnek. Czas wsta...

  • Wiem, co jem i piję!

    Jesień wcale nie oznacza, że na naszych talerzach musi zagościć nudna i pozbawiona wyrazu golonka w kapuście. Oczywiście, jesienią ze względu na spadek temperatury z większą przyjemnością sięgamy po posiłki bardziej treściwe. Niemniej powinniśmy p...

  • Pomysł na szybki obiad

    Miło się czyta różne przepisy na wykwintne posiłki gotowane godzinami, wielodaniowe i pięknie podane, ale rzeczywistość w dzień powszedni jest taka, że mamy 30 minut na przygotowanie obiadu.

  • Zakwasowa mapa Polski

    Każdy chciałby upiec sobie choć czasem pyszny, domowy chleb z ulubionymi dodatkami. Ba! Największą trudnością jest zakwas. Jak go zrobić? Skąd go wziąć?