Wędliny są niezdrowe , sery są tuczące, zieleniny w zimie nie ma, dżemik idzie w biodra, masło zatyka żyły… z czym tu zjeść kanapkę?!
Inspiracje
-
Kasztany jadalne
Smak słodkich, mączystych kasztanów sprzedawanych jesienią i zimą na ulicach Paryża i dostępnych w marketach całej Europy zawdzięczamy starożytnym Rzymianom
-
Święty Jacek z Pierogami
Skąd się wzięły w Polsce pierogi? Legenda głosi, że św. Jacek Odrowąż przywiózł je z Kijowa. Był zachwycony ich smakiem, który poznał podczas swoich podróży misyjnych w XIII wieku po Rusi, dzisiejszej Ukrainie. Stąd też wzięła się nazwa – pierogi ...
-
Cieciorka na wszystko
Wygląda dziwnie – jak koślawy orzeszek, smakuje słodko, smażona pachnie orzechowo, zwiera mnóstwo białka i błonnika, pomaga na ból głowy i gardła, obniża cholesterol i ma po polsku aż trzy nazwy! Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski
-
Figa z makiem z pasternakiem
Kiedyś pasternak był bardzo popularnym warzywem kuchni polskiej. Dziś, po latach zapomnienia, wraca na nasze stoły. Czasami incognito, w przebraniu…
-
Daktyle na zdrowie
Jak twierdzą Arabowie „garść daktyli dziennie czyni męża zdrowym i długowiecznym” a kobietom w połogu wraca siły. Bo choć mają mnóstwo kalorii, to są daktyle wyjątkowo zdrowe.
-
Bufet sylwestrowy
Najlepszym rozwiązaniem dla noworocznego przyjęcia będzie bufet, czyli stół postawiony pod ścianą, tak, żeby łatwo było do niego podejść a jednocześnie żeby nie przeszkadzał tańczącym.
-
Świąteczne masło
Masło podawane na świąteczny stół może łatwo awansować z roli dodatku do smakołyku. Wystarczy odrobina fantazji.
-
Śledzie a la matias
Kupując śledzie na świąteczny stół, wybieramy zwykle „matiasy”, ze względu na ich delikatne tłuste mięso i dlatego, że są mniej słone od zwykłych śledzi w beczce. Tymczasem matias to nie gatunek śledzia, tylko śledź dziewiczy, przed tarłem, bez ik...
-
Domek z piernika
Zachwyca dzieci i sentymentalnych dorosłych. Jest też cudownym prezentem świątecznym. Czy znacie kogoś, kto nie wzruszy się na widok światełka miga...
Czas przygotowania 1 godz. 30 min. Trudność Czas oczekiwania 12 godz. Porcja dla Składników 15
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Smak śliwkowych powideł zależy głównie od gatunku użytych śliwek.
-
Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Z drugiej strony jednak „żuk na żonę żuka szuka”.
-
Starożytni Rzymianie smażyli ją w miodzie, wcześniej na potęgę uprawiali Grecy, istnieje nawet pr...