Inspiracje

  • Coś do chleba

    Wędliny są niezdrowe , sery są tuczące, zieleniny w zimie nie ma, dżemik idzie w biodra, masło zatyka żyły… z czym tu zjeść kanapkę?!

  • Kasztany jadalne

    Smak słodkich, mączystych kasztanów sprzedawanych jesienią i zimą na ulicach Paryża i dostępnych w marketach całej Europy zawdzięczamy starożytnym Rzymianom

  • Święty Jacek z Pierogami

    Skąd się wzięły w Polsce pierogi? Legenda głosi, że św. Jacek Odrowąż przywiózł je z Kijowa. Był zachwycony ich smakiem, który poznał podczas swoich podróży misyjnych w XIII wieku po Rusi, dzisiejszej Ukrainie. Stąd też wzięła się nazwa – pierogi ...

  • Cieciorka na wszystko

    Wygląda dziwnie – jak koślawy orzeszek, smakuje słodko, smażona pachnie orzechowo, zwiera mnóstwo białka i błonnika, pomaga na ból głowy i gardła, obniża cholesterol i ma po polsku aż trzy nazwy! Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski

  • Figa z makiem z pasternakiem

    Kiedyś pasternak był bardzo popularnym warzywem kuchni polskiej. Dziś, po latach zapomnienia, wraca na nasze stoły. Czasami incognito, w przebraniu…

  • Daktyle na zdrowie

    Jak twierdzą Arabowie „garść daktyli dziennie czyni męża zdrowym i długowiecznym” a kobietom w połogu wraca siły. Bo choć mają mnóstwo kalorii, to są daktyle wyjątkowo zdrowe.

  • Bufet sylwestrowy

    Najlepszym rozwiązaniem dla noworocznego przyjęcia będzie bufet, czyli stół postawiony pod ścianą, tak, żeby łatwo było do niego podejść a jednocześnie żeby nie przeszkadzał tańczącym.

  • Świąteczne masło

    Masło podawane na świąteczny stół może łatwo awansować z roli dodatku do smakołyku. Wystarczy odrobina fantazji.

  • Śledzie a la matias

    Kupując śledzie na świąteczny stół, wybieramy zwykle „matiasy”, ze względu na ich delikatne tłuste mięso i dlatego, że są mniej słone od zwykłych śledzi w beczce. Tymczasem matias to nie gatunek śledzia, tylko śledź dziewiczy, przed tarłem, bez ik...