„Europa na widelcu”, czyli jak smakuje wolność

Drukuj
zdj. materiały prasowe
Dla uczczenie 25. rocznicy pierwszy wolnych wyborów tegoroczna odsłona wrocławskiego święta smaków poświęcona zostanie kulinarnej Europie regionów. Początek Europy na Widelcu już 4 czerwca 2014!

Cały Wrocław ogarnie kulinarna gorączka. W samym sercu miasta, na rynku będzie można spróbować regionalnych potraw i napitków z 16 regionów Europy. Spróbujemy między innymi dań z Transylwanii – balmos, czyli dania na bazie polenty i sera, zapiekanego w piecu, z Sycylii będzie arancini nadziewane mozarellą, z Tyrolu przyjadą kluski z czerwonych buraków podawane z sosem pieczeniowym lub chrzanowym a znad Dniepru  – syrnyky, czyli usmażone kotleciki z białego sera, zalane słodkim śmietankowym sosem.

Będzie też jarmark produktów regionalnych, na którym królować będą truskawki i szparagi. One też będą tematem wiodącym wydarzeń 6 czerwca. Ponoć na Dolnym Śląsku szparagi i truskawki udają się nadzwyczajnie o czym mają zamiar przekonać publiczność Robert Makłowicz i Piotr Bikont. Na rynku odbędzie się wielkie smażenie konfitur truskawkowych. Obok będzie pieczony chleb. Potem będzie można połączyć oba te produkty w pajdy świeżego chleba z dżemem truskawkowym. 

Program Europy na Widelcu 2014

4 – 8 czerwca

Jarmark produktów i potraw europejskich i targi książki kulinarnej, godziny otwarcia straganów: 10.00–21.00

6 czerwca

Szaleństwo szparagowo-truskawkowe

16.00 Koncert polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla
16.30 ABC dobrych truskawek i szparagów

  • smażenie konfitur
  • pokazy kulinarne
  • warsztaty pieczenia chleba
  • pojedynek mistrzów – Robert Makłowicz vs. Piotr Kucharski
  • zabawy z nagrodami
  • prezentacja jury I Konkursu na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska

19.00 Koncert krakowskiego zespołu Chluba

7 czerwca

Biesiada europejska

11.30 Koncert polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla
12.00 Parada kucharzy i przedstawienie szefów kuchni na scenie
12.30 Uroczyste otwarcie biesiady – prezentacja programu, menu i rozpoczęcie degustacji.

  • atrakcje dla dzieci: warsztaty kulinarne i teatrzyk „Małe Mi”
  • zabawy z nagrodami
  • warsztaty pieczenia chleba

12.45 Prezentacja potraw regionalnych i opowieści kulinarne – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
13.15 Koncert chorwackiego mistrza harmonijki ustnej Tomislava Golubana
13.30 Pokaz kulinarny Roberta Makłowicza
14.00 Prezentacja jury VI Wrocławskiego Turnieju Nalewek, IV Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych i I Konkursu Win Domowych
14.15 Koncert słowackiego zespołu Družina
15.00 Spacer po jarmarku i targach książki – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
15.30 Niespodzianka dla publiczności
16.00 Ogłoszenie wyników I Konkursu na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska i rozstrzygnięcie konkursu na najlepsze danie z truskawek i szparagów organizowanego przez Cooklet
16.30 Koncert chorwackiego mistrza harmonijki ustnej Tomislava Golubana
17.00 Pokaz gotowania przygotowany przez bloggerów kulinarnych
17.45 Ogłoszenie wyników VI Wrocławskiego Turnieju Nalewek, IV Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych i I Konkursu Win Domowych
18.00 Tort Europy na widelcu dla wszystkich zgromadzonych na rynku gości!
19.00 Koncert finałowy WrocLove Big Band ze Stanisławem Soyką

mow