Festiwal „Śląskie Smaki”

Drukuj
Festiwal „Śląskie Smaki” to największa impreza kulinarna organizowana w naszym regionie. Jego tegoroczna, IX edycja odbędzie się 8 czerwca w Zawierciu. Festiwal, w formie rodzinnego pikniku co roku przyciąga prawdziwe tłumy.

Kluczową część festiwalu stanowi konkurs kulinarny, w którym uczestnicy podzieleni są na 3 kategorie: amatorów, profesjonalnych kucharzy oraz uczniów szkół gastronomicznych.  W tym roku wystartuje łącznie 18 ekip. Wszyscy w swoich kulinarnych zmaganiach będą walczyć o statuetkę złotego, srebrnego lub brązowego durszlaka i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2014. Każda z drużyn będzie musiała przygotować 3 dania związane z tradycyjną kuchnią regionalną, nie tylko typowo śląską, ale również jurajską, zagłębiowską, czy beskidzką.

Każdy kto odwiedzi IX Festiwal „Śląskie Smaki” będzie mógł skosztować regionalnych rarytasów przygotowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Nie zabraknie prawdziwej kuchni śląskiej oraz jurajskich przysmaków.

Ponadto imprezę wzbogacą liczne występy, pokazy i koncerty na scenie głównej, m.in. Bitwa Smaków, podczas której uczestnicy imprezy zadecydują, która zupa jest lepsza: śląski żur czy zagłębiowska zalewajka.

Najmłodsi również mogą liczyć na specjalne atrakcje, bowiem na każdym Festiwalu organizowane są animacje dla dzieci. Festiwal, jak co roku, zwieńczy występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

 

Więcej na www.slaskiesmaki.pl

Zapraszamy!