Kuchenne historie. Każdy przepis to opowieść.

Drukuj
zdj. shutterstock
24. Festiwal Kultury Żydowskiej, Głodne Kawałki oraz krakowska Karma zapraszają Was do dzielenia się przepisami, zdjęciami i historiami. Chcą zachować pamięć o dawnych przepisach, przywołać rodzinne historie, wspomnienia, pozbierać stare archiwalne zdjęcia związane z jedzeniem, ucztowaniem, gotowaniem.

Czy pamiętacie przepisy i dania, które przygotowywały Wasze babcie, mamy, ojcowie, które po dziś dzień przywołują to ciepłe uczucie bezpieczeństwa i szczęścia? Czy to ręcznie robiony makaron, chrupiące podpłomyki z blachy, puszyste placki z jabłkami, okraszana babka ziemniaczana, bajecznie purpurowy barszczyk z okazałym jasiem… Wspomnienia tych dań sprawiają, że przed oczami widzimy nie tylko dymiące miski z potrawami, ale przywołujemy tym samym pamięć o ludziach, o świecie, którego już nie ma. Gotowanie łączy się idealnie z opowieścią, historią – podczas przygotowania potraw dużo się ze sobą rozmawia, a nawet gdy się milczy, zapamiętujemy klimat i aurę wspólnie spędzonego czasu.

Pamiętacie grube zeszyty przepisów odręcznie napisanych niebieskim długopisem, z kleksami z czekolady i masła? Choć przepis znany był na pamięć, zeszyt otwierano jak świętą księgę, bez której ceremonia gotowania nie wypełniłaby się do końca. Albo setki luźnych kartek w kratkę z pospiesznie zapisanymi składnikami potrzebnymi do przygotowania jakiegoś cudnego ciasta, które zachwyciło podczas rodzinnej biesiady, jakiegoś śledzia w korzennej, orientalnej zalewie czy babki z wybitną, rozpływającą się w ustach polewą?

A wyblakłe kartko-pocztówki ze śmiesznie sfotografowanymi daniami w formie holenderskich dzieł sztuki, z przepisami na odwrocie, do których zawsze dopisywało się komentarze i adnotacje, czyniące potrawę lepszą? Kiedy ostatnio zaglądaliście do rodzinnego albumu? Pamiętacie zdjęcia z uczt i biesiad? Ze spotkań rodzinnych, pikników, z polowych kuchni na wakacjach z babcią?

Może takie wspomnienie zapisane na kliszy zdjęciowej? "Kolejny wypad na działkę. Niby tylko kilka dni, ale zrobionych wtedy konfitur wystarczyłoby dla całego pułku wojska - przez rok! I ten zapach truskawek, który roznosił się po domu, gdy babcia przez cały dzień doglądała, by na pewno się nie przypaliły. A w międzyczasie udawało jej się jeszcze upiec słodkie, pachnące ciasto drożdżowe!”

Prześlijcie do kitchenstoriesjcf@gmail.com przepis oraz historię z nim związaną, jeżeli możecie opatrzcie opowieść zdjęciem.
Akcja zbierania przepisów i opowieści zakończy się na 24. FKŻ podczas Giełdy przepisów kulinarnych, która odbędzie się w Krakowie 5 lipca o godz. 14.00 w Ogrodzie Karmy Coffee Roasters, ul. Św. Wawrzyńca 9/2. Spotkanie poprowadzą Głodne Kawałki.

Wszelkie informacje dotyczące zbierania przepisów, a także dokładny opis akcji dostępne są na fanpage'u https://www.facebook.com/kuchennehistorie.kitchenstories/info oraz na stronie wydarzenia https://www.facebook.com/events/1453495958226547

Organizatorzy czekają na Wasze wspomnienia!
Ślijcie na kitchenstoriesjcf@gmail.com

Oficjalnym patronem projektu jest Slow Food Youth Warszawa.

mm

mm