Mali smakosze

Drukuj
Little Chef to miejsce, które największego niejadka zamieni w młodą osobę zainteresowaną gotowaniem i jedzeniem.

Pierwsza w Polsce szkoła gotowania dla dzieci, działa w Warszawie od 2007 roku i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem.  Jej założycielka Katia Roman –Trzaska, zaczęła uczyć dzieci dobrze gotować i zdrowo jeść na długo przed nastaniem mody na kulinaria. Celem jaki postawiła sobie Katia w Little Chef jest takie kulinarne szkolenie dzieci, by polubiły zdrowe jedzenie. Przy niej gotowanie zamienia się we wspaniałą zabawę. Szkoła współpracuje z dziesiątkami szkół i przedszkoli w Warszawie i okolicach ale też  podróżuje z warsztatami kulinarnymi  po całej Polsce. Od 2007 roku w zajęciach Little Chef wzięło udział około 25.000 dzieci. Kulinarne kursy dla nastolatków prowadzi Paweł Trzaska. Zapoczątkował też projekt Little Chef Globtroter – czyli wakacyjne kursy gotowania na jachtach. Dzieci przez tydzień poznają Mazury żeglując, a jednocześnie przygotowują samodzielnie potrawy ze wszystkich stron świata.

Szkoła wyposażona jest w specjalne stoły, które umożliwiają wygodną pracę małym dzieciom. Dzieci uczą się też używać narzędzi kuchennych w bezpieczny sposób. Mini kucharze w czasie warsztatów kulinarnych dla najmłodszych poznają smaki orientalnych przypraw i składników kuchni z wielu rejonów świata. Mają również szansę robić to, czego w domu im nie wolno. W szkolnej kuchni gotowanie jest bezstresowe. Rozsypana mąka lub rozlane mleko to w Little Chef żaden kłopot! Każdy kucharz popełnia błędy podczas nauki. W czasie zajęć maluchy gotują pod opieką osoby dorosłej. Rodzice mogą, choć nie muszą uczestniczyć w zajęciach. Szkoła jest też modnym w Warszawie miejscem do wyprawiania przyjęć urodzinowych połączonych z nauką gotowania. Pod okiem instruktorów  jubilat i jego przyjaciele przygotują pyszny posiłek. Potem razem siadają do stołu aby cieszyć się owocami swojej pracy… włącznie z tortem urodzinowym!

Jeżeli chcecie Dzień Dziecka spędzić z Little Chef, to szkoła zaprasza wszystkie dzieci do wspólnego gotowania na Bemowo,  gdzie podczas Targu „Drugie Śniadanie”  wszyscy mali kucharze mogą zgłębiać tajniki przygotowywania sezonowych produktów: szparagów, truskawek i rabarbaru.

 

Więcej informacji o Little Chef znajdziesz na facebooku.